«Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ (Α.μεΑ.)
Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ» με έδρα το ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Αρχική / Δραστηριότητες / ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ 2017

Δευτέρα 3/4/2017 6:05

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου ομιλία με θέμα Διαχείριση "προβλημάτων" συμπεριφοράς στον αυτισμό. Ομιλήτρια η κ. Βάγια Παπαγεωργίου παιδοψυχίατρος-ειδικευμένη στον αυτισμό.

Η πρόεδρος του συλλόγου στην έναρξη της εκδηλωσης αναφέρθηκε στην παγκόσμια ημέρα αυτισμού, στο φάσμα του αυτισμού και επισήμανε "Λόγω της ιδιαίτερης θέσης οι γονείς είναι ειδικοί στο παιδί τους το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα είναι υπεύθυνοι νομικά και ηθικά για τη φροντίδα του την προστασία του είναι οι νομικοί εκπρόσωποι που δικαιούνται και υποχρεούνται να υποστηρίζουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά του για να διασφαλιστεί η εξέλιξη και η ποιότητα της ζωής του

Η σχέση μεταξύ γονέων και επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης είναι καθοριστική στην εξέλιξη του παιδιού

Οι γονείς προκειμένου να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των επαγγελματιών έχουν ανάγκη από πληροφορίες και σαφή καθοδήγηση ενώ είναι αδύνατον για τους επαγγελματίες να καλύψουν τις ανάγκες χωρίς την πολύτιμη γνώση των γονέων σχετικά με το παιδί τους

Οικογένεια του αυτιστικού ατόμου περνάει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κατά την πρώτη διάγνωση και μέχρι τη συνειδητοποίηση της διαταραχής και της συμπτωματολογίας οφείλουμε να είμαστε υποστηρικτικοί και βοηθητικοί

 Ο αυτισμός μας αφορά όλους "

Αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις του συλλόγου και στη συνέχεια βραβευσε την κ. Βάγια Παπαγεωργίου για την προσφορά της στον αυτισμό. Την τιμητική πλακέτα έδωσε η κ. Γεωργία Γκαρίλα αντιδήμαρχος πρόνοιας.

Η κ. Παπαγεωργίου στην ομιλία της ανέφερε "οι παρατηρούμενες συμπεριφορές που δυσκολεύουν είναι ο αυτισμός" , " δεν ειναι επιλογή αλλα απόκλιση δεξιοτήτων" "δεν μπορεί αντι δε θέλει" .

Αναφέρθηκε στον εντοπισμό γεγονότων που προηγούνται της συμπεριφοράς, στο σχεδιασμό της στρατηγικης εκπαίδευσης σε συγκεκριμένες εναλλακτικές συμπεριφορές που θα αντικαταστήσουν τις προβληματικές.

Έδωσε παραδείγματα και τρόπους αντιμετώπισης.

Συμπερασματικά έκλεισε λέγοντας πως οι συμπεριφορές είναι η κορυφή του παγόβουνου και για τον χειρισμό των αυτιστικών συμπεριφορών και την αμοιβαία προσαρμογή είναι καθοριστική η κατανόηση του αυτισμού , του συγκεκριμένου ατόμου και του πλαισίου!!

Ευχαριστουμε την κ. Βάγια Παπαγεωργίου για την τιμή που έκανε στον σύλλογο και την εθελοντική συμμετοχή τη.

Ευχαριστούμε την αντιδήμαρχο πρόνοιας κ. Γεωργία Γκαρίλα, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Κλεομένη Λάππα , τον Διευθυντή Δασών Ευρυτανίας κ΄. Ιωάννη Φάκκα, τον αντιπρόεδρο της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ κ. Δημήτριο Καρατσίκη, τον Αστυνόμο Β' Χατζηγεώργου Βασίλειο, τους σεβαστούς πατέρες Ευάγγελο Πλατή και Γεώργιο Χρυσαφογεώργο. Τους εκπαιδευτικούς και όλους όσους παρεβρέθηκαν.

Ευχαριστούμε την ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ για την παραχώρηση της αίθουσας και τον Γιάννη Λέρη, εθελοντή του συλλόγου για την πολύτιμη βοηθειά του.

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΡΙΠΑΣΗ ΜΠΑΡΚΑ